Aflyttet #6: Gør noget! Bange børn ser liveselvmord i algoritmeland

26. november 2022 kl. 09:46
I denne omgang taler Anders Kjærulff med psykolog David Madsen, der er medafsender på et opråb til politikerne om at regulere algoritmer og skærme i forhold til børn. Vi taler også med Poul-Henning Kamp, som har kigget dybt i NemID's store nedbrud i sommer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Find desuden programmet på Apple Podcast og Spotify

Aflyttet har talt med psykolog og børnesagkyndig David Madsen fra netværket Tech & Trivsel, der består af en række eksperter i børn og skærmbrug. Tech & Trivsel har i denne uge skrevet et opråb til politikerne: 'Gør digitalisering og dens negative bivirkninger til et tydeligt fokus på tværs af ministerier. Påtag jer at finde veje til at regulere og begrænse børn og unges skærmbrug’, skriver de i Altinget.

- Jeg har siddet og talt med en 15-årig, der har siddet og set et live-selvmord på nettet. Det var ikke noget han havde valgt, han blev trukket derover af algoritmerne, fortæller David Madsen.

Netværket har foreslået 9 initiativer til politikerne, der bør indføres så hurtigt som muligt, heriblandt forbud mod ‘dark patterns’ på sociale medier, og at der ikke skal udleveret iPads og Cromebooks til elever før 7. klasse samt at mobiltelefoner og computere smides ud af klasserne i folkeskolen, og at man hæver aldersgrænsen for at være på sociale medier til EU-niveau: I danmark må du være 13 år - i EU: 16.

Da NemID blev svært

Aflyttet har også talt med programmør og it-ekspert Poul-Henning Kamp, der har gennemgået de dokumenter som Danmarks Radio via aktindsigt fik ud af NETS og Digitaliseringsstyrelsen omkring det nedbrud af NemID, der fandt sted mellem den 22 og 26 juni denne sommer, hvor NemID var nede, som i HELT nede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er mange ting, der ikke er gjort fornuftigt, og hvis vi skal lære noget af det her, så skal vi have en IT-haverikommission, så vi kan lære noget, siger han.

Links:
Tech & Trivsels opråb til politikerne: https://www.altinget.dk/uddannelse/artikel/opraab-fra-eksperter-digitaliseringens-skyggesider-skal-i-fokus-i-kampen-mod-mistrivsel

Poul-Henning Kamps Blogindlæg om NemID nedbrud 1: https://www.version2.dk/holdning/nemid-nedbrud-12
NemID nedbrud 2: https://www.version2.dk/holdning/nemid-nedbrud-22

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger