ChatGPT: I fremtiden skal vi lære for vores egen skyld - og den ultimative økologi er "menneskeskabt"

21. december 2022 kl. 15:57
ChatGPT: I fremtiden skal vi lære for vores egen skyld - og den ultimative økologi er "menneskeskabt"
Illustration: Mikal Schlosser.
Hvor flytter den kunstige intelligens i ChatGPT for alvor de menneskelige betingelser? Og får vi i en mærkningsordning med navnet "menneskeskabt", som en slags fremtidens ultimative økologi? Radar har nørdet årets mest omtalte, kunstige intelligens med professor Sune Lehmann fra DTU.
Artiklen er ældre end 30 dage

Læring for nydelsens skyld. Lyder det som en sætning din gamle folkeskolelærer kunne finde på at slynge ud?

Den fremtid som den kunstige intelligens ChatGPT tegner konturerne af, præsenterer et utal af dilemmaer, da vi i teorien kan overlade en lang række mindre og større opgaver til OpenAI's nye værktøj. Hvorfor bruge måneder på en bacheloropgave, hvis ChatGPT kan skrive den? På DTU lod professor med speciale i komplekse netværk og social data science Sune Lehmann ChatGPT besvare en programmeringseksamen, hvilken den løste til et 12-tal.

- Der er en masse funktioner, som vi ikke behøver at tage vare på. Den begår stadig fejl, men hvis nu vi siger, at den lærer os hele tiden stærkere og bedre at korrigere sin egen fejl, siger Sune Lehmann.

Lyt til hele samtalen med Sune Lehmann, hvor Radar nørder ChatGPT:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Radar · TechProfilen #Julespecial - Radar nørder ChatGPT med Sune Lehmann

Væk med karakterer

ChatGPT har kort fortalt inhaleret internettet, og den svarer velvilligt på alle spørgsmål. Det kaster sig også gerne ud i at skrive kode, hvis du beder den om det.

- Jeg ved ikke, hvad vi skal gøre, om vi skal fjerne karakterer i skolerne, så det bliver mere oplagt, at det handler ikke om at få en god karakter, men at det for dig handler om at udvikle dig, og den måde du gør det på, er ikke ved at bare bede en computer om at gøre det hele for dig, fordi så sker der ikke noget, siger Sune Lehmman, som Radar har sat stævne foran et par mikrofoner på DTU's campus i Lyngby.

DTU-professoren mener, at vi inden for en meget nær fremtid skal overveje, om vi skal lukke adgangen til internettet, når vi sender skoleelever og studerende til skriftlig eksamen. Ellers vil faren for massiv snyd simpelthen være alt for stor. Men vigtigere endnu, så stiller ChatGPT os over for en verden, hvor vi måske skal deklarere, når noget er menneskeskabt og ikke et resultat af de massive mængder kunstig intelligens, der trænger ind i alle dele af vores liv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den kan sikkert meget hurtigt lære at skrive romaner, som er enormt engagerende, fordi man kan optimere direkte for læserens oplevelse. Dan Brown kan måske godt gå hjem.

Pretty hate machine

Men er der en værdi, er der en forskel på, at det er noget, der er skrevet af et menneske noget eller der er skrevet af en computer?

- Well, måske. For mig ville det gøre en forskel. For eksempel et digt om oplevelsen af tab og sorg. Jeg ville gerne have, at det var skrevet af en, der havde oplevet det. På en eller anden måde er vi nødt til at have en ny dimension i et eller andet. Det er ikke kun selve læseoplevelsen, men at det også handler om, at det er et eller andet med, at mennesker deler følelser mellem hinanden.

Er der sådan en slags håndværksmæssig ting, der gør, at det er dejligt at vide, at det er menneskeskabt?

- Der kommer bare til at stå menneskelavet på vores produkter i fremtiden. Ellers står der AI made. Ja, lige præcis. Det er ligesom at købe brød i Emmerys frem for i supermarkedet

Ja, præcis. Det er den ultimative økologi, når det er lavet af et menneske.

- Muligvis. Men her kommer det med fejlene ind. Så den her computer har ikke en samvittighed og følelser, som mennesker har. Den kommer bare med det, den laver. Den laver så de her ekstremt overbevisende fejl. Og det er det, mange af din slags har snakket om, som jeg også synes er spændende. Det er, at hvis man gerne vil sprede had og utryghed, så kan man også bruge det som en maskine til at skabe enormt meget af det, så man kan skabe løgne og usandheder på hidtil uhørt skala, der bare kan oversvømme sociale medier og alle disse distributionsplatforme, som vi har.

Jeg kommer til at tænke på en titel fra bandet Nine Inch Nails, "Pretty Hate Machine", hvis det siger dig noget.

- Ja.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger