Google og Facebook bryder navneforbud i sag om bortført 13-årig pige
Det er nu ti dage siden, at en dommer nedlagde navneforbud mod den sigtede mand i sagen om den 13-årige pige, som blev frihedsberøvet og voldtaget.
Men selvom det er strafbart at offentliggøre noget, der kan identificere den sigtede 32-årige mand, er det stadig muligt at finde navnet på ham på Google og Facebook.
På Google Trends, hvor man kan se de mest populære søgninger, kommer navnet frem under såkaldte 'relaterede søgninger', når Radar søger på pigens navn samt ordet gerningsmand.
På samme måde er det muligt at få navnet frem på Facebook, når man søger på pigens navn samt gerningsmand. Her kommer navnet også frem i bunden under relaterede søgninger.
Tidligere har der været adskillige historie i medierne om, at navnet på den sigtede blev delt vidt og bredt på platformene af borgere trods navneforbuddet. Men det er nyt, at tech-firmaerne selv deler navnet som et forslag på en lignende søgning. Radar har været i kontakt med professor i mediejura ved Syddansk Universitet Sten Schaumbürg-Muller, som mener, at det er et brud på navneforbuddet.
- De bryder navneforbuddet, hvis de bliver gjort opmærksom på det og ikke gør noget. Mit indtryk er, at de kun reagerer begrænset - altså utilstrækkeligt, skriver Sten Schaumbürg-Müller.
Danske Medier: De passer ikke deres arbejde
Hos brancheforeningen Danske Medier er der ikke meget tilovers for den manglende overholdelse af navneforbuddet hos Google eller Facebook. Direktør Mads Brandstrup fremhæver, at den etablerede mediebranche over en bred kam har overholdt kravet. Men når det alligevel florerer rundt på platformene, tyder det på at navneforbuddet ikke længere giver mening. Alligevel mener han ikke, at et automatisk navneforbud er vejen frem.
- Det ville være at give op, bare fordi Big Tech ikke passer deres arbejde, siger Mads Brandstrup.
Onsdag kunne EU-kommissionen fremlægge de 19 platforme, som fra august skal leve op til kravene i den nye Digital Services Act, som blandt andet forpligtiger de store platforme til at fjerne skadeligt indhold. Her var både Google og Facebook i blandt.
- Hvis man ser, hvad der bliver skrevet i forbindelse med de her opslag på Facebook, så er det nærmest selvtægt og lynch - og det vil jeg mene er selve definitionen på skadende indhold, så platformene må hellere se at komme i gang med håndhævelsen, siger Mads Brandstrup.
Han mener at det understreger, at platformene ikke gør nok for at fjerne skadende indhold, når navnet på den sigtede bliver fremhævet af Google og Facebook.
- Her er du inde og pille ved det store dilemma for de her platforme, for de lever af det indhold, som deres algoritme forudsiger skaber mest aktivitet, og det har sikkert en finger med i spillet her. Når man bare har blindt fokus på forargelse, så skaber du den her enormt giftige praksis, siger Mads Brandstrup.
Google: Vi skrider hurtigt ind
Radar har fået følgende kommentar fra Google i Danmark.
- Når vi i Google bliver opmærksomme på et navneforbud fra en domstol, skrider vi hurtigt ind for at fjerne indhold, som bryder forbuddet og meldes til os. Således også i denne sag, lyder det i en skriftlig udtalelse fra Google.
Radar har været i kontakt med Meta, Facebooks moderselskab, gennem deres danske pr-firma Advice. Men her lyder svaret, at det ikke har været muligt med en kommentar inden deadline.
Trods Radars henvendelse torsdag morgen, fremgår navnet stadig på platformene ved redaktionens deadline denne eftermiddag.
