Jurister er uenige: Er Barbara Bertelsen inhabil i hjemsendelsen af Findsen?
I sin bog 'Spionchefen - erindringer fra celle 118' antyder den afsatte FE-chef Lars Findsen, at der i længere tid har eksisteret et uvenskab mellem ham og Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen. Og nu viser det sig, at det dårlige forhold muligvis kan få en større rolle i efterspillet om FE-skandalen.
Såfremt Barbara Bertelsen, som flere centrale personer har antydet, har deltaget i beslutningen om at hjemsende, så kan det problematiske forhold til Findsen betyde, at hun ifølge Forvaltningsloven er inhabil.
Dermed kan hjemsendelsen være ugyldig, mener Jørgen Ullits, lektor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet.
- Hvis beslutningen om hjemsendelse er truffet af en person med et aktuelt personligt fjendskab overfor den hjemsendte, vil beslutningen kunne tilsidesættes som ugyldig, fordi der er lagt vægt på usaglige hensyn – fjendskabet, siger Jørgen Ullits.
Bramsen i forsvar
Barbara Bertelsen har ikke kommenteret offentligt på Lars Findsens bog eller den indbyrdes relation mellem de to topembedsfolk.
Den tidligere forsvarsminister Trine Bramsen har til gengæld kommenteret Findsens bog, hvor han antyder, at beslutningen om at hjemsende ham og flere andre FE-chefer var politisk motiveret. Hjemsendelsen skete samtidig med, at Tilsynet for Efterretningstjenesterne leverede sønderlemmende kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste for bl.a. ulovlig indhentning mod danskere og misinformation af tilsynet.
- Jeg kan derfor fuldstændigt afvise, at Lars Findsen på nogen måde har været udsat for politisk forfølgelse, sagde Bramsen til Ritzau.
Ifølge professor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet, er han 'ret sikker' på, at det dårlige indbyrdes forhold ikke er nok til at føre til inhabilitet.
- Det afgørende er ikke så meget, om hun har været en del af hjemsendelsen. Det har hun meget sikkert. Men i forhold til inhabilitet, så er det afgørende, hvilken 'konflikt' hun har haft med Findsen. Hvis dette skal give inhabilitetsproblem, så skal det være en MEGET, MEGET stor og personlig konflikt. Fx. personlige krænkelsessager, retssager mellem dem personligt/privat eller noget tilsvarende. Det er slet ikke 'nok', at de bare har været uenige eller på kant med hinanden i arbejdsmæssig henseende, skriver han i en mail til Radar.
Samsam
I sin bog skriver Findsen blandt andet om et møde med deltagelse af topfolk fra både Justitsministeriet og Forsvarsministeriet, hvor dagsordenen var den formodede FE- og PET-agent Ahmed Samsam, som blev fængslet i Spanien og dømt for at have rejst til Syrien og tilsluttet sig en terrorgruppe. Her skriver Findsen:
'Jeg oplevede, at Barbara Bertelsen ville have en fremstilling, der kunne få Justitsministeriet til at se bedre ud. Der var ikke belæg for det, mente jeg.'
Findsen beskriver, hvordan han meget tydeligt foran de resterende mødedeltagere taler Bertelsen imod:
'Det er ikke sådan, det er. Og der ligger dokumentation for det,' skriver han i bogen, hvilket ifølge Findsen afføder en skarp reaktion fra Bertelsen, der kort tid efter mødet i januar 2020 bliver departementschef i Statsministeriet.
"'Du skal ikke komme her og fremture." Hun rejste sig resolut. De andre mødedeltagere sad helt stille og kiggede ned i bordet,' skriver han i bogen.
Gode kilder
12. januar 2020 bringer Berlingske en meget grundig afsløring af Samsam-forløbet, hvor hovedindtrykket er, at PET, der hører under Justitsministeriet, har klokket i det ved ikke at kontakte de spanske myndigheder i tide, da PET opdager, at Ahmed Samsam er blevet anholdt. Denne langsommelighed eller manglende indgriben fra PET skal være årsag til, at retssagen mod Samsam bliver gennemført, og han ender med en dom. I artiklen står blandt andet:
'Ifølge Berlingskes oplysninger lå PET uden at reagere i mange måneder inde med viden om, at Ahmed Samsam var sigtet og fængslet for terrorisme i Spanien, selv om hans Syrien-rejser og aktiviteter – på nær én lovlig rejse i 2012 på hans eget initiativ – var sket efter instruktion af de danske efterretningstjenester.'
Forsvarets Efterretningstjeneste bliver i samme artikel fremstillet i et langt mere positivt lys:
'Først da PETs søstertjeneste, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), i løbet af foråret og sommeren 2018 – kort tid før dommen faldt – indså, at der ville blive rejst tiltale for terrorisme mod deres agent, tog FE to gange kontakt til den spanske efterretningstjeneste, CNI, og gjorde det klart, at de aktiviteter, Spanien ville have Samsam dømt for, i betydelig grad var udført for de danske myndigheder.'
Ifølge Berlingske-artiklen var FE's henvendelser desværre forgæves, da sagen var overdraget til domstolsbehandling. Berlingskes historie bærer i det hele taget præg af gode kilder med et meget grundigt kendskab til Samsam-sagen.
Radar har kontaktet fagforbundet Djøf, hvor både Findsen og Bertelsen er medlem for at høre deres vurdering af habilitetsspørgsmålet, men her ønsker man ikke kommentere sagen. Radar har også kontaktet Statsministeriet for at få en kommentar fra Barbara Bertelsen, og her melder presseafdelingen "ingen kommentarer".
Lars Findsens advokat Lars Kjeldsens siger til Radar, at han ikke vil kommentere sagen.
