Københavns kommune opbevarer mod reglerne tusindvis af følsomme børnesager i AULA

Plus19. maj kl. 06:305
AULA
AULA har mere end to millioner brugere og er kommunikationsplatformen på 1.600 folkeskoler. Illustration: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.
Dybt fortrolige dokumenter som underretninger, udredninger, notater og handleplaner om navngivne børn er blevet journaliseret i AULA og Microsoft SharePoint stik imod forvaltnings- og persondatalov.

Kommunikationsapp’en AULA er en daglig hovedpine for mange forældre, men en langt mere alvorlig storm rejser sig nu om København kommunes brug af platformen.

En aktindsigt i en tilsynsrapport, som Radar har fået hos kommunen, viser, at Børne- og Ungdomsforvaltningen har brugt AULA og Microsoft SharePoint til at opbevare og journalisere tusindvis af dybt fortrolige dokumenter om navngivne børn som underretninger, udredninger, notater, handleplaner, trivselsvurderinger, støtteansøgninger m.m.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
22. maj kl. 11:21

BUF har instrueret skoler og institutioner i at benytte SharePoint og AULA til journalisering af disse følsomme oplysninger.

3
20. maj kl. 00:12

I dag ligger alle børnenes oplysninger i AULA og kommunernes it-selskab KOMBIT har forsikret os om**, at når man anvender funktionen sikker fildeling, så er det en helt igennem sikker løsning til at opbevare børnenes data ,siger centerchef i Børne- og Ungdomsforvaltningen Arne Bjerre Hårbo.

AULA... KOMBIT forsikrer... helt igennem sikker løsning...

Hvordan er det nu lige AULA's og KOMBIT's historik er? Er det noget med, at så længe det lyder godt i kontrakterne og dialogen udadtil, så er det rent praktiske aspekt, ikke noget vi ikke skal bekymre os om? Læsningen på Version2:https://www.version2.dk/sog?query=kombit+aula


Sikker fildeling... Hvad er det præcist det består af? Af hvad jeg kan forstå fra forskellige sider og dokumenter som disse (samt videoer):

Så kan man da håbe på, at det kun er de "synlige" aktører, der fremgår af beskedsamtalerne og rettighedshavere af de pågældende "sikre filer", som har adgang. Først virkede det udelukkende som en rettighedskonfigurering, end en sikker opbevaring af samtaler og filer. Men det kræver hvis en anden adgang, for at kunne dokumentere det er rigtigt og sikkert. Men vi håber! Man skal dog passe på, som de skriver i brugervejledningen, samtaler kan ved et fejltryk hurtigt blive kategoriseret som ikke følsom igen.

Det mest positive jeg kan få ud af det er, at Google Drev ikke længere også benyttes til opbevaring af persondata!!! (Aula i Glostrup, og sikkert andre steder:https://www.youtube.com/watch?v=kTBLamxHtG4)

2
19. maj kl. 22:52

Børne- og Ungdomsforvaltningen havde fået en midlertidig dispensation, der gjaldt indtil starten af 2018 til at opbevare børne- og elevmapper i SharePoint.

Ja... det er sådan med oplysninger, at når de først er ude, så er det svært at trække dem tilbage igen - særligt når de har opholdt sig i en amerikansk cloud. Det er ikke bare forhold, som kan sidestilles med at levere en ringere service til borgerne, hvor man bagefter kan ånde lettet op fordi kvaliteten blev hævet igen. Når der først er sket et læk til åen, så er det svært at samle "det lækkede" ind igen. Særligt når den å, ikke er en å, men et hav. (undskyld analogien).

1
19. maj kl. 13:14

Hvordan kan det gå til? Hvem har ansvaret? Hvem har besluttet det? Det må være en sag, hvor det er muligt at pege på en eller flere juridisk ansvarlige. For "nogen" må jo have truffet beslutningen - vel vidende, at det er ulovligt. Og det må fremgå af et referat et eller andet sted. Sager journaliserer jo ikke sig selv.