Lars Findsen var i Makedonien med Forsvarsministeriets accept

13. januar 2022 kl. 05:33
Lars Findsen
Illustration: Pressebillede.
Den fængslede FE-chef var i Makedonien for at tale om åbenhed i efterretningstjenesten forud for sin anholdelse. Med Forsvarsministeriets accept, fortæller kilder til Radar.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sagen mod tidligere FE-chef Lars Findsen er omgærdet af megen mystik. Den garvede efterretningsmand blev anholdt i Københavns lufthavn d. 8/12 om formiddagen ved hjemkomsten efter en rejse til Makedonien. Nu også kaldet Nordmakedonien.

Men er det ikke påfaldende, at Findsen havde mulighed for at rejse til udlandet, hvis han igennem måneder var under heftig overvågning fra Politiets Efterretningstjeneste, som DR har rapporteret?

Techmediet Radar kan nu afsløre, at Lars Findsens tur til Makedonien skete i forståelse med Forsvarsministeriet. Det fortæller flere kilder tæt på sagen, som udtaler sig til Radar på baggrund af anonymitet.

Åbenhed i spiontjenesten

Skæbnens ironi vil, nu hvor Lars Findsen bl.a. er sigtet for at have lækket hemmelige oplysninger til pressen, at den tjenestefritagede FE-chefs opgave i Makedonien angiveligt handlede om rådgivning om åbenhed i efterretningstjenester.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lars Findsen har været i konventionel varetægtsfængsling siden anholdelsen. Hvor præcis vides ikke, men det skulle være et sted på Sjælland.

En af Radars kilder fortæller, at Lars Findsen grundlæggende var meget tilfreds med de konklusioner, som den såkaldte FE-kommission fremlagde i starten af december.

Kommissionen konkluderede i sin beretning, at der ikke er grundlag for, at staten søger nogen draget til ansvar eller for at rejse kritik af FE eller de fem medarbejdere, der var hjemsendt efter Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) havde udtalt en omfattende kritik.

Trofast

Et af TET’s mest alvorlige kritikpunkter var, at FE muligvis havde "igangsat operationelle aktiviteter", som var i strid med dansk lovgivning. Det skulle blandt andet være overvågning og videregivelse af en betydelig mængde oplysninger om danske statsborgere. Det blev afvist af kommissionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beskyldningerne om, at FE har tilsidesat pligter i forhold til ministre eller TET, blev også fejet af bordet.

Den nuværende sag mod Lars Findsen og tre andre unavngivne personer fra FE og PET, hvor Findsen er sigtet efter en særlig landsforræderparagraf, beskrives af en af Radars kilder som “voldsom på alle måder”.

- Han har arbejdet trofast for staten i 30 år. Alting er mærkværdigt ved den her sag,” siger kilden, hvis fulde navn er Radar bekendt.

Lars Findsen nægter sig skyldig i sagen og har udtrykt ønske om at få alle sigtelser gjort offentlige.

Radar har forsøgt at få en kommentar fra Forsvarsministeriet om Findsens tur til Makedonien, men her skriver kommunikationschef Karen Clement:

- Det har Forsvarsministeriet ingen kommentar til.

Indbrud

Ekstrabladet kunne onsdag fortælle, at Lars Findsen har haft indbrud i sin private bolig i december, mens han har været fængslet.

Politiet vil ikke kommentere sagen over avisen. Men i en døgnrapport fra Nordsjællands Politi offentliggjort 20. december, fremgår det, at der er registeret et indbrud på Findsens vej d. 18. december.

I resuméet skriver politiet, at indbruddet muligvis skete 'via en ulåst dør i kælderen'.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger