Messerschmidt vil undersøge Lars Løkke: Hver en sten skal vendes i FE-skandalen

1. november 2022 kl. 07:14
Mængden af partier, der vil have en ny FE-undersøgelse til at omfatte whistleblowers aktiviteter og årene under Lars Løkke Rasmussens seneste regeringer, vokser. DF-formand Morten Messerschmidt vil have "vendt hver en sten".
Artiklen er ældre end 30 dage

Den afsatte spionchef Lars Findsen gav for nylig udtryk for, at den unavngivne whistleblower i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) bør medtages i en ny undersøgelse af FE-skandalen. Og Moderaternes leder Lars Løkke har sat som krav for at støtte en ny rød eller blå regering, at FE-sagen skal have "sat nogle ordentlige punktummer".

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt vil have en stor, grundig undersøgelse. DF-formanden siger nu til Radar, at han er klar til at undersøge Lars Løkke Rasmussens regeringer mellem 2015-19 og længere tilbage, hvis det er nødvendigt.

- Jeg kan ikke se noget argument for at ikke at inkludere det i den største skandale i dansk efterretningsvæsen nogensinde. Hver en sten skal vendes. Alt i denne affære skal frem i lyset. Der virker til at være sket ting både i regeringen, FE og Politiets Efterretningstjeneste, som ikke i overensstemmelse med paragrafferne. Det må vi selvfølgelig have undersøgt, siger Morten Messerschmidt til Radar og tilføjer:

- Hele pointen er, at jeg ikke ved hvem der har stået for hvad. Men vi har set uregelmæssigheder af en grovhed, som kræver en grundig undersøgelse. Også af hvad der er sket under Lars Løkke Rasmussen. Det handler ikke om, hvem der sad i ministerier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FE-whistlebloweren indsamlede materiale og lavede hemmelige optagelser i efterretningstjenesten i perioden 2015-2018. Forinden har han undersøgt, om USA masseovervågede danskere via FE på egen hånd. FE gennemfører med en særlig undersøgelse, hvor whistlebloweren i en lille hemmelig gruppe, til at undersøge amerikanernes overvågning. Det munder ud i den såkaldte Dunhammer-rapport i 2015.

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har selv fortalt offentligt, at han havde møder med Tilsynet for Efterretningstjenesterne og FE om denne overvågning og TET’s bekymringer. På disse møder skal departementschefen i Statsministeriet også have været blandt deltagerne. Hjort siger også offentligt, at Findsen burde have fyret whistlebloweren for længst.

EL vil også se på tidligere regeringer

I sidste uge gav Enhedslistens afgående folketingsmedlem og tidligere forsvarsordfører Eva Flyvholm udtryk for, at hun fandt det centralt, at en ny FE-undersøgelse også omfatter regeringer før den nuværende S-regering.

- Løkke skylder svar på: Vil han være med til en ordentlig undersøgelse af, om amerikanerne fik frit spil til at overvåge danske borgere og politikere i vores nabolande?, spørger Eva Flyvholm og tilføjer, at hun bestemt ikke mener, at det blev ordentligt afdækket i den første FE-kommission, som var mørklagt, mangelfuld og fik masser af kritik fra jurister og organisationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilsynet for Efterretningstjenesterne (TET) rettede i sin kritik af FE i august 2020 også opmærksomheden mod tjenestens manglende information af selve tilsynet. LA's tidligere folketingsmedlem Christina Egelund og Enhedslistens Pernille Skipper har også givet udtryk for, at de mener, at Folketingets kontroludvalg blev ført bag lyset eller misinformeret i bl.a. den tid, hvor Lars Løkke Rasmussen var statsminister, og Lars Findsen var FE-chef.

Morten Messerschmidt siger, at det kan blive nødvendigt at nedsætte et underudvalg til Kontroludvalget, som kan undersøge spørgsmål om, hvorvidt Folketinget er blevet holdt i mørket om efterretningstjenesterne.

- Folketinget skal være sin opgave voksen med at få undersøgt det her ordentligt. Ellers har man reelt sat Grundloven ud af kraft. I Danmark er der intet over Folketinget. Derfor skal undersøgelsen have den fulde bredde, og så kan man have nogle overvejelser om, hvordan den undersøgelse skal finde sted, siger han.

Er du også klar til at undersøge selve kabelsamarbejdet med USA?

- Jeg kender ikke noget til det, men det handler for mig om, at alt skal undersøges. Det handler om, at vores allierede skal have tillid til Danmark og vores efterretningstjenester, siger Morten Messerschmidt.

Blå blok splittet

Radar har uden held forsøgt at få en kommentar fra Venstre. Hos Konservative er forsvarsordfører Rasmus Jarlov dog ikke begejstret ved tanken om en omfattende FE-undersøgelse, der også omfatter tiden under Lars Løkke Rasmussen.

- Hvorfor skal det med i en undersøgelse?, spørger han og tilføjer:

- Det er jo Findsen-sagen vi gerne vil undersøge. Det er ikke fordi, vi har behov for en kulegravning af FE. Der er ingen grund til at gøre kommissoriet så stort, at det tager fem år at finde ud af, hvad Findsen-sagen handler om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lars Findsen har selv sagt, at han mener, at man bør tage FE-whistleblowerens aktiviteter med i en kommende undersøgelse. Det foregik i tiden omkring 2012-19?

- Jeg savner en begrundelse for, hvorfor at man skulle til at undersøge det. Grunden til at spørgsmålet om en undersøgelse kommer op, er jo fordi, at der er et konkret forløb, som vi gerne vil have undersøgt: Hvad der er sket med Lars Findsen og om regeringen har været involveret i det. Så virker det som om, at venstrefløjen gerne bare vil udvide kommissoriet, så det ikke kun er venstrefløjen, der skal undersøges, siger Rasmus Jarlov og tilføjer:

- Men jeg savner lidt at høre hvad begrundelsen skulle være for at undersøge det bredere, for der har ikke været nogen begrundet mistanke om urent trav eller politisk pression mod FE.

Hos Nye Borgerliges presseafdeling lyder svaret, at partiet ikke kommer til at udtale om en ny FE-undersøgelses beskaffenhed før efter valget. Danmarksdemokraterne er ikke vendt tilbage på Radars henvendelse.

Radikale Venstres forsvar- og udenrigsordfører Martin Lidegaard sagde i sidste uge til Radar, at han ikke vil udelukke at undersøge Lars Løkkes regeringer, da "alt skal afdækkes som er relevant". Samme melding lød der fra Liberal Alliances Ole Birk Olesen.

Radiotavshed hos Løkke

Radar har over flere omgange forsøgt at få et svar fra Lars Løkke Rasmussen på, om han vil være med til at inddrage sin egen regeringstid som en del af en nye FE-undersøgelse. Det er ikke lykkes.

Radar har også kontaktet Moderaternes politiske chef Jakob Engel-Schmidt. Han siger, at det kun er Lars Løkke der kender sagen, og han derfor er den eneste, som kan kommentere sagen for partiet.

Radar fangede Moderaternes folketingskandidat Ellen Emilie ved Nørreport i København og spurgte, om hun mener, at en ny FE-kommission skal også skal undersøge hvad der er foregået i FE under Lars Løkkes tidligere regeringer. Det støtter hun.

- Jeg vil da sige fra hjertet, at alle der har været involveret i det her, de skal da undersøges, siger hun.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger