Prisvindende forfatter: USA vil vinde mikrochip-krigen mod Kina med Moores lov

7. februar kl. 10:17
Pressefoto
Illustration: Pressefoto.
USA og Europa er i en intens kamp med Kina om adgangen til de mest avancerede mikrochip, der skal bruges i udviklingen af AI - et kapløb kineserne satser på at vinde. Mød forfatteren til bogen "Chip War", der ikke er alt for bekymret over de kinesiske fremskridt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Coronakrisen satte en tyk streg under vigtigheden af forsyningssikkerhed - og i særdeleshed adgang til store mængder mikrochips. Ikke kun for techvirksomheder, men også for staters evne til at udvikle teknologi og forsvare sig selv.

Få mennesker ved mere om den strategiske vigtighed af mikrochips, cloudkapacitet og kunstig intelligens end Chris Miller, som er professor i international historie ved Tufts University og forfatter til bogen "Chip War", der i december vandt Financial Times' pris for bedste erhvervsbog i 2022.

Miller tegner med bogen et teknologisk verdenskort, hvor vi udstyres med kritisk viden om, hvem der sidder på kritiske komponenter og intense magtinteresser i den proces, der frembringer klodens mest avancerede mikrochip. Jeg fangede ham til en snak om, hvordan Europa står rustet i den tiltagende handelskrig mellem især Kina og USA, hvor halvlederteknologi er i centrum.

Frem mod 2030 har Europa en strategi med European Chip Act om at sidde på 20 procent af den globale produktion af mikrochips, mens EU mobiliserer cirka 43 milliarder euro i indsatsen på området. Men kan EU overhovedet følge med USA og Kina?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har hørt europæiske politikere tale om at være helt selvforsynende med mikrochips, men det er umuligt. USA er nok det sted, der kommer tættest på, men det kan ikke lade sig gøre. Det er en falsk fortælling. USA, Japan, Sydkorea, Taiwan og Europa vil være afhængige af hinanden i den sammenhæng. Det handler om, hvordan vi kollektivt sikrer, at de mest afgørende teknologier produceres på en måde, der er forsvarlig, og at vi har adgang til den teknologi, siger Chris Miller.

ASML-hvad?

I din bog skriver du blandt andet om det hollandske techselskab ASML, der som de eneste i verden producerer såkaldte EUV-fotolitografisystemer til brug for fremstilling af de hurtigste mikrochips. Er Europas mulighed i mikrochip-krigen, at vi begrænser andre landes adgang til denne ekstremt vigtige teknologi? 

- ASML er en kritisk del af chipforsyningskæden. Man kan simpelthen ikke fremstille de mest avancerede chips uden. Derfor forsøger USA netop at begrænse, hvem ASML sælger sin teknologi til, så man har en fordel i forhold til Kina. Mange taler om vigtigheden af antallet af chipfabrikker, men selve chipdesignet er en af de mest vigtige dele af produktionen. Og derfor står USA, Europa og en række asiatiske lande stærkt, hvis de sammen råder over hele forsyningskæden.

De mest avancerede mikrochip er centrale for at kunne arbejde med kompliceret AI og for at have den cloudkapacitet, der er nødvendig i kapløbet om at dominere feltet. Kina har de seneste år sat fuld kul på AI - kan Vesten vinde det kapløb?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vigtigste er at sikre, at blandt andet USA, Taiwan og Japan er foran på dele af produktionen. Men nøglen til at vinde er, at man skal fordoble farten hvert andet år. Altså Moores lov.

Kina er afhængig

Jeg kan jo ikke undslå tanken, at Kinas tiltagende krigeriske retorik over for Taiwan i høj grad handler om, at det kinesiske styre vil have fingrene i den taiwanesiske mikrochipindustri, der er verdens største. Kina sidder jo i forvejen på godt 98 procent af de sjældne jordarter, som vi bruger i vores computere, telefoner etc. Er jeg helt galt på den?

- Det er svært at forestille sig, at Kina ville kunne annektere Taiwan uden, at de ansatte i chipindustrien ville flygte og store dele af fabrikkerne ville blive ødelagte. Hvis Kina ville spille med musklerne, så kunne de mindske eksporten af sjældne jordarter. Men det ville også skade Kina, og derfor er det usandsynligt lige nu. Når USA laver handelshindringer, så er det mest noget, der skader Kina, da kineserne er mere meget afhængige af vores teknologi end omvendt.

Så du siger dybest set, at Kina ikke kommer til at dominere Europa og USA på cloud og kunstig intelligens, så længe vi sikrer, at de ikke får adgang til de allermest avancerede mikrochip med teknologi, som blandt andet ASML står for?

- Hvis du ser på Kinas cloud-firmaer, så har de næsten kun lavet store handler i deres eget land. Der er simpelthen for store sikkerhedsrisici for andre lande. Og derfor har de problemer med at få adgang til den bedste hardware. Det er kun kinesiske firmaer med afdelinger i andre lande, der har adgang til den bedste cloud og hardware.

TikTok igen-igen

Som TikTok...?

- Ja, for eksempel TikTok.

TikTok er jo godt og grundigt rodet ind i hele den internationale magtkabale om sikkerhed, kunstig intelligens og dataoverførsler. Hvad kommer der til at ske med TikTok i USA?

- Jeg tror, at man må sige, at intet land har haft adgang til store mængder af clouddata, uden at de har forsøgt at bruge det til efterretningsformål. Derfor bør USA være bekymret. Der er en chance for, at USA kan lave en aftale, der låser amerikansk data i USA, men det mest sandsynlige er, at moderselskabet Bytedance bliver tvunget til at sælge til et ikke-kinesisk firma. Den kinesiske regering har mere og mere tæt og direkte indflydelse over de kinesiske techfirmaer. Og hvad end data- og teleselskaber siger, så er de altid langt tættere på efterretningsvæsenet end de vil indrømme.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger