Tidligere spionchef: Vi skal have fuld adgang til TikToks kildekode
Kinesiske TikTok er i et intenst stormvejr under vestlige himmelstrøg på grund af mistanke om spionage. Og hvis roligere vinde skal indfinde sig, skal der nogle heftige indrømmelser til fra kinesisk side, vurderer tidligere chef for Europol og Politiets Efterretningstjeneste Troels Ørting Jørgensen.
- EU skal have mere end blot nogle forsikringer fra kineserne. Vi skal have adgang til TikToks kildekode. Vi skal have mulighed for at kontrollere helt ind i hjertet. Det er ikke nok, at vi siger til embedsfolk og politikere, at de ikke skal bruge TikTok, siger han.
Den tidligere spionchef forestiller sig, at det eksempelvis kunne være det europæiske datatilsyn EDPB, der udførte tilsynet på vegne af EU-landene.
- Vi skal have adgang til at se, at vores data ligger på europæisk grund og dermed også er beskyttet af europæisk lov. Man kunne forestille sig, at EDPB havde en person siddende hos TikTok med fuld adgang til systemerne. Det skal være svært at danse med for kineserne. Der er ikke nogen nem løsning, og der findes ikke nogle absolutte garantier i cybersikkerhed. Der er stadig en risiko for, at systemerne har bagindgange, hvor kineserne kan fiske data, siger han.
Fornuftigt med skepsis
I USA har TikTok iværksat "Project Texas", hvor Oracle skal validere og opbevare amerikanske brugeres data for at betrygge myndigheder og politikere om, at Kina ikke har et sugerør langt nede i videoplatformens enorme databank. TikTok har også meldt ud, at den vil sætte daglig tidsbegrænsning på brugere under 18 år.
Kontroverserne i forhold til TikTok begyndte for alvor, da amerikanske myndigheder indførte forbud mod føderalt ansattes brug af TikTok-app. Siden fulgte EU-kommissionen, mens en række danske politikere, myndigheder og organisationer har droppet den kinesiske platform efter Center for Cybersikkerhed frarådede statslige myndigheder at bruge TikTok på grund af frygt for spionage.
Mette Skak, der er lektor i sikkerhedspolitik med speciale i BRIK-landene ved Aarhus Universitet, mener, at Danmark gør klogt i at begrænse kinesiske teknologivirksomheders mulighed for at indsamle data.
- Kina kan udnytte de her værktøjer til at indsamle enorme mængder data til alle mulige til formål. Jeg er slet ikke uenig i, at vi bør være mere kritiske over for Kinas højteknologi. Vi efterlader altid visse digitale spor, men vi skal da hindre mulighederne for massiv høst af vore data fra kinesisk side, siger hun og tilføjer:
- Vi ved, at kinesiske statsejede virksomheder er tvunget til at dele interessante oplysninger med landets efterretningstjenester. Det er derfor, at USA antagelig nedlægger forbud mod statslig brug af app'en.
Cyberekspert: Data er kompromitteret
Professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet og landstræner for det danske cybersikkerhedslandshold Jens Myrup-Pedersen har prøvet at finde ud af, hvad der sker med data i TikToks app - uden held.
- Når en med min faglige baggrund ikke kan hitte rede i det, så ved jeg ikke hvordan andre skal kunne. Jeg tror, at de data der indhentes via sociale medier, dem skal vi betragte som kompromitterede. Det er meget bredt, hvad de kan bruges til ifølge betingelserne. Vi kan ikke vide, om data der måske virker uskyldige lige nu, bliver brugt til noget andet om 15-20 år. Ens data kan blive en brik i et stort puslespil. Og det er ikke kun en bekymring, som man kan have i forhold til TikTok, siger han.
Vil du råde dine egne børn til at bruge TikTok?
- Nej, det vil jeg nok ikke.
Kinesisk-russisk akse
I relation til Ukraine-krigen har blandt andet den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken peget på, at Kina overvejer at levere våben til Rusland, hvilket skulle have føjet yderligere til den amerikansk-kinesiske tech-krig, der allerede buldrer derudaf, og dette skulle også have ramt TikTok. Men lektor Mette Skak mener, at vi i Vesten skal passe på med at forveksle kinesiske og russiske sikkerhedsinteresser.
- Kina har en interesse i at få den her koldkrigslignende panik af vejen. Kineserne vil have gang i samhandlen og have gode relationer til Europa. Putins fremfærd i Ukraine kan ende med at få den effekt, at den forværrer Kinas muligheder for at slå til mod Taiwan, siger hun og tilføjer:
- Selvom Kina og Rusland på papiret er tætte, så er der ikke nødvendigvis dybde i deres højteknologiske it-samarbejde. Det er ikke længe siden, at kinesiske hackere brød ind i den russiske efterretningstjeneste FSB's systemer.
Det irske datatilsyn undersøger i øjeblikket TikToks omgang med de europæiske databeskyttelsesregler på vegne af hele EU, da TikTok er hjemmehørende i Irland i Europa.
Radar har kontaktet TikTok for at få en kommentar, men selskabet er ikke vendt tilbage ved deadline.
