Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Teknologisk frihedskamp: Dataenevælden skal afskaffes

24. maj kl. 13:192
Annemette
Annemette Broch er stifter og formand for fonden DATA FOR GOOD. Illustration: Claus Peuckert / fotograf.
Kampen for selvbestemmelse over data koblet med en massiv brug af de store datamængder, som vi er i besiddelse er, er en af tidens vigtigste kampe. Men skal den vindes, kræver det at nørder, jurister og kommunikatører forener sig i kampens for fællesskabets bedste, skriver Annemette Broch, stifter af DATA FOR GOOD.

Jeg har arbejdet med data i hele min professionelle karriere. Det lå lige til højrebenet, da jeg dimitterede fra CBS med en HD i Salg & Marketing. Jeg var specialtrænet til at tilslutte mig ”the dark side”. Jeg forstod og kunne bruge data til at sælge produkter. Og jeg gjorde det med iver og succes i mange år.

De seneste ti år har jeg haft et anderledes fokus. Det handler stadig om data. For jeg elsker data – jo flere jo bedre – jo klogere kan vi blive – jo smartere løsninger kan vi skabe. Men noget bør ændres, hvis vi vil leve i et rigt og datadrevet demokrati med tillid og transparens.

Der er to strømme der skal vendes, sådan som jeg ser det. På den ene side har vi brug for at have adgang til langt flere data og kunne kombinere følsomme persondata med alle andre data. Det skal vi, fordi åben adgang til f.eks. økonomiske data, sundhedsdata og indkøbsdata kan skabe ny banebrydende forskning og revolutionerende behandlingsformer og services til gavn for fællesskabet.

På den anden side har vi brug for at begrænse den uhæmmede høst af personlige data, som vi ser i mange private virksomheder og i visse autoritære stater. Her bliver data brugt med henblik på grænseløs profit og magtmisbrug eller i værste fald begge dele. TV2 dokumentaren ”Spionerne bag skærmen” er blot det seneste eksempel på, hvordan uhæmmet datahøst kan være skadelig for børn og unge.

Nørder - foren jer!

Vi har altså brug for at åbne og lukke for det varme vand på samme tid. I gamle dage ville det være umuligt, for dengang var vi underlagt begrænsningerne i fysikkens love. I dag står verden et andet sted. Vi har fået computerkraft i hid til uset styrke og teknologien sammen med vores forståelse for matematikken giver os nogle helt nye muligheder for at kryptere og samtidig sikre transparens. Derfor kalder jeg til teknologisk frihedskamp! Nørder i alle lande foren jer! Men husk at gå i ledtog – ikke med djævlen – men med dygtige kommunikatører og jurister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne kamp handler, som så mange andre kampe, om magt og penge. Jeg mener vi skal give magten over vores personlige data tilbage til den enkelte. Og jeg mener også, at når vi vælger at dele vores værdifulde data, så skal vi have del i den værdiskabelse de skaber. EU har vist vejen med GDPR, Data Governance Act og meget mere. Men de statslige og overstatslige institutioner har brug for neutrale mellemmænd og kvinder. Organisationer der ikke kan blive skudt i skoene, at de tjener statens eller andres interesser. 

Samtidig er det vigtigt at vi gør det nemt og overskueligt for almindelige borgere, kunder og medlemmer at udøve den ret som EU har givet med GDPR til at få kontrol over vores egne data. et er her alle vi nørder kommer ind i billedet. 

Os der forstår teknologien og ved, at der kan føres matematisk bevis for, at noget både kan være helt præcist og faktuelt på baggrund af persondata og samtidig ikke kan henføres til en bestemt person. Os der kan bygge de API'er der skal forbinde borgerne med deres egne data og give dem en let tilgængelig måde at slukke og tænde for datastrømmen. Os der kan klippe alle datastumper i stykker til ukendelighed, analyserer på dem og målrettet tilbyde den enkelte en ny service. Med andre ord alle os der kan bygge/kode/skabe det økosystem, som kan håndtere alle vores data på en etisk og ansvarlig måde. 

Datakontrol er mulig

Det betyder, at vi skal lave konkrete løsninger der gør det muligt at tilbyde organisationer, virksomheder og offentlige instanser services der skaber værdi for den enkelte. Vi skal så danne en hellig alliance med dygtige jurister. Jurister der kan sikre at vi arbejder sammen i organisationer, som reelt er neutrale og hverken kan blive overtaget af stater eller opkøbt af globale private virksomheder. Det kræver sindig juridisk forståelse og ikke mindst kræfter til at kunne håndhæve neutraliteten, når presset kommer. For det vil komme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så skal vi som sagt samarbejde tæt med de personer, der er gode til at kommunikere. For vores fortælling om databaser, blockchain, crypto, skyen og meget mere taber de fleste på gulvet. Og kan vi ikke forklare det, så kan vi ikke forsvare det. Det er en gammel kommunikationssandhed, som gælder den dag i dag - uagtet den digitale udvikling.

Det er netop dette samarbejde om data jeg har arbejdet målrettet med de seneste mange år. Jeg har skabt Fonden DATA for GOOD, som i dag er en reel neutral mellemkvinde (neutral intermediary) i kraft af fondens fundats. Jeg samarbejder med de ypperste matematikere og kryptografer gennem Partisia, og jeg øver mig
dagligt på at fortælle den forståelig historie om hvorfor og hvordan individuel datakontrol er mulig og nødvendig.

I min optik er der tale om en teknologisk frihedskamp. Ikke en maskinstormer-kamp, hvor vi ønsker os tilbage til de gode gamle analoge dage, hvor børnene legede med en kæp og en sten. Nej, mere en art moderne fransk revolution, hvor vi som borgere kræver transparens, kontrol og datadeling (liberté, egalité, fraternité). Dataenevælden skal afskaffes, og der skal gennemføres data reformer der sikre et tværgående etisk samarbejde til fællesskabets bedste.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
26. maj kl. 11:39

Som borger ønsker jeg slet ikke at få registeret eller at dele min data da jeg simpelthen ikke har tillid til systemet og om de data bliver brugt for/imod mig andre steder. I dag indsamler og samkører man data fra alverdens kilder og hundredevis af statslige kommunale databaser og bruger dem for/imod borgerne særligt når de kommer i berøring med det sociale system er det yderst problematisk. Problemet er eks hvis anders går til lægen og siger jeg drikker for meget så vil det øjeblikkeligt blive registeret og kan bruges imod anders hos kommunen eks i forbindelse med forældre myndigheden over børn. Det ville være bedre hvis folks sundheds journaler ikke er tilgængelige for kommunen for som systemet virker idag så tør folk ikke tale frit af frygt for hvad deres data bruges til andre steder. Og det er jo et problem når anders som gerne vil have behandling ikke får det. Personligt fortier jeg ting hos lægen eller holder mig væk af frygt for systemet og hvor mine data ender for det jeg siger ender i det digitale system og i værste fald hos kommunen som vil brug det for/imod mig siden hen. Vores samfund skal væk fra masse overvågning/registrering af alt og alting.

Som borger ønsker jeg at dele 0 data. Jeg vil ikke registeret men kun verificeres og man skal holde op med at masseovervåge mig og det danske folk livslangt. Ikke fordi vi har gjort noget forkert men fordi jeg/i kunne finde på det så skal alt og alle registres i hoved og røv livslangt. Det er en regulær forbrydelse imod menneskeheden hvad staten gør og det bliver jo endnu værre om lidt med roadpricing og også overvågning af vores bilers færden osv osv... ja selv vores DNA og krop vil staten ej heller holde fingrene fra.. Hvordan kan jeg dog som menneske acceptere et sådan overgreb.

Yderligere så har jeg forsøgt at få slettet min data både hos kommune og i sundhedsvæsnet og det har vist sig totalt umuligt. Det er også et problem som undergraver tilliden til systemet at man bla. ikke kan få slettet urigtig oplysninger fordi at eks sundheds personale/kommune ikke vil erkende de har løjet eller lavet fejl i folks journaler. Og det forfølger så folk resten af deres dage, uden at borgeren har alverden af retssikkerhed. For reelt set ingen borgere har RÅD til at sagsøge nogen i DK eller sågar har økonomisk råd til at slæbe systemet for eu domstolen eller menneskerettigheds domstolen.

jeg har givet op som borger og vendt systemet ryggen det er helved på jord som krænker min frihed og privatliv og menneskerettigheder livslangt.. Et sådan system kan jeg ikke bakke op om, det er min fjende. !

Det samme gælder digitale penge. Det er ikke harmløst at betale med kort eller app, man gemmer jo din lokation, hvem du handlede med, hvor du var samt den digitale indkøbs seddel i 12 år hos banken. Det er totalt urimeligt at et helt folker under livslang mistanke om at have til hensigt at begå noget kriminelt og derfor skal have alting registeret om sig.

Undskyld mig men staten og de digitale systemer er en forbrydelse imod menneskeheden. Jeg kan ikke engang sidde i mit hus uden at data deles om mit elforbrug "live".. Jeg kan ikke tænde mit fjernsyn uden at nogen ved hvad jeg ser og indsamler data og sælger det på auktion og snart kan vi ej heller tale via krypterede tjenester som whatsapp og telegram uden staten skal kunne kigge med.. og endnu værre er det med telefonen og computeren hvor min data ender på akution 250gange om dagen hos alle mulige data købmænd over hele kloden.

Årsagen til at mennesker ikke siger fra overfor ovenstående er at mennesker har svært ved at forstå det som de ikke kan se, røre og føle. Vi lever i en autoritær, formynderist politi stat ala det tidligere DDR og hvor stat, virksomheder har mere data om dig og mig end Stasi havde.. Vor digitale samfund er død hamrende sygt.

PS. Jeg vil gerne give jer en udfordring.

  • Lev jeres alm liv i 30 dage MEN i må kun betale kontant og ikke bruge nogen APP's.

Jeg glæder mig til at i bliver klogere på hvad det har af betydning og hvor svært det bliver at leve et almindeligt liv og værne om jeres privatliv ved at "gå old school". I får svært ved bare at købe en billet til letbane toget, bussen da de ikke sælges alle steder ved kontant køb. Eller hvad med at parkere jeres bil og betale kontant... Eller tanke bilen eller lade el bilen kontant. pøj pøj.

1
25. maj kl. 18:14

Jeg er - hvis jeg har forstået det rigtigt - ikke enig med Data For Good, som sidst, jeg tjekkede (det er nogle år siden) går ind for, at borgerne ejer deres data, og skal kunne sælge disse.

"På den ene side har vi brug for at have adgang til langt flere data og kunne kombinere følsomme persondata med alle andre data. Det skal vi, fordi åben adgang til f.eks. økonomiske data, sundhedsdata og indkøbsdata kan skabe ny banebrydende forskning og revolutionerende behandlingsformer og services til gavn for fællesskabet."

Det lyder så pænt, men erhvervsinteresser og BigTech gemmer sig jo i denne målsætning. Og så længe der handles med data, vil dataindsamlingen og dennes anvendelser og veje/vildveje være uoverskuelig for den enkelte.

Shoshana Zuboff - som jeg mener har leveret den uomgængeligt mest konsekvente og troværdige afdækning af vore persondatas skæbne i den moderne verden - siger det helt klart og utvetydigt: VI ER NØDT TIL AT FORBYDE AL HANDEL MED PERSONDATA!

Det er pengeinteresser og handel med vore data, som skaber alle problemerne. Både i form af den overdrevene og uhæmmede og uigennemskuelige indsamling af disse data, og den uhæmmede og samfunds- og menneskerettighedsødelæggende anvendelse af dem.

At give borgerne ejerskab over egne data, også til at kunne sælge disse, vil ikke løse problemerne, da data indsamles og anvendes i så enormt omfang, at det vil være fuldstændigt umuligt at kontrollere, om regler og aftaler overholdes, og hvor data i sidste ende ender.

Data for Goods tilgang forhindrer for mig at se ikke farlig profilering. Man vil bare give borgerne del i overskuddet.

Så herfra lyder et "Nej tak" til Data For Good. Det lyder pænt på overfladen, men i mine ører kun på overfladen. Jeg synes ikke, det holder til en nærmere inspektion.